Sunday, 5 March 2017

Singgah di Perkampungan Lama-English Style di Birbury, England, UK. Must Visit!!!


So, our next stop before heading to London is Birbury Village, England. Daripada Manchester ke Birbury mengambil masa lebih kurang 3 jam setengah perjalanan. Kami tak bermalam pun di sini, just stop sekejap around 2 jam lebih untuk bergambar dan betulkan urat after long journey..Yang agak terkilan sedikit tu tak snap gambar sepanjang perjalanan dari Manchester ke Birbury sebab kepala pening sngt. Just intai-intai dari cermin kereta je, kebetulan plak kami nk cepat dan tak boleh lama-lama-lama sebab nak kena hantar kereta di Heatrow Airport malamnya nnti. Sebenarnya, tak tahu pun kewujudan perkampungan ni sbb dalam kepala ni terbayang-bayang kota London je kalau England..hehe..biasalah sebab dari kecil dari berangan nk dtg London kan. Masa tengah study tempat menarik di England terjumpa perkampungan Birbury. Apalagi hubby ni memang suka tempat-tempat macam ni terus dia kata nak singgah on the way ke London nanti.



Kami sampai di Birbury dh petang lebih kurang 4..







Charming and typical Costwold village in Birbury




Kebanyakan rumah kt sini nampak macam tiada penghuni..tapi still terjaga dan cantik

Menurut cerita hubby, rumah-rumah kt sini ada penghuni lagi tapi yang stay sini warga-warga emas...hehe


































Dalam ni ada jual pinggan mangkuk second hand tapi yang branded punya..cantik-cantik tapi hubby tak kasi beli sbb payah nk sumbat dlm luggage.hehe























































































Actually, area belakang tu ada kolam ikan trout. Waktu kami sampai mcm dah tutup..












Tak sempat merasa ice cream yg ni sebab kami sampai waktu diaorang dah nk tutup kedai..aiseeh..
















Tak dapat makan ice cream homemade, makan yang ni pun jadila..hehe












Kalau nak bermalam di sini pun boleh, ada 3 star hotel, Swan Hotel..








Swan Hotel

























River Coln
River Coln and the famous Arlington Row...


Arlington Row, kami tak pergi dekat pun untuk bergambar sbb rushing nak ke London..





Bersiap-siap untuk bertolak ke London, 6.00 pm







Overall, Birbury is a nice place to visit and highly recommended, either for honeymoon or 
family vacation. Seriously, rasa macam nak stay sini je bila dah tua-tua nnti..tak serabut dgn lautan manusia, bangunan-bangunan tinggi dan traffic jam..Sebenarnya ada lagi tempat-tempat menarik yang ada di sekitar Birbury tapi kami tak sempat nak cover sebab hari dh lewat petang, plus rushing nak ke London..So, kalau nk tahu ape aktiviti kami di London, jangan lupa check next enrty k..:-)


Things to do at Birbury:

1) Birbury Troat Farm (Open Daily)
    April-Sept (8.00 am-5.30 pm)
    March and October (8.00 am-5.00 pm)
    Nov-Feb (8.00 am-4.00 pm)
   - Must try home made ice-cream and fish trout grill
2) Arlington Row (Rumah lama English style) - Berhampiran Swan Hotel dan Trout Farm
3) Bourton On Water (daerah Costwold)-small town with beautiful scenery. Also known as Venice of     the Costwold. 25 minutes from Birbury Village



































1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...